Ta fighten och vinn över ogräset

aug 25, 2022 | Trädgård

Många husägares eviga huvudbry är det tråkiga ogräset som dyker upp igen och igen. Inte nog med att de ser fult ut i rabatten så är det även tidskrävande att få bort.Men i stort finns det två strategier för att handskas med. Första är att vara enveten och ihärdig genom att rensa och åter rensa. Gör du ett grundligt arbete från början år 1 kommer det bli mindre och mindre för vart år som går. Det finns en rad olika sätt att rensa på och hur du gör väljer du själv, antingen om du lukar för hand eller med redskap.Andra strategin är att använda bekämpningsmedel vilket är ett smidigt och effektivt sätt. Dock är det inte speciellt miljövänligt och senaste åren har man förbjudit olika produkter och medel som funnits på marknaden just för att de gjort mer skada än nytta. På internet kan du hitta en rad ”huskurer” där man använder produkter som du sannolikt har hemma i skafferiet.

  • Vinäger – Spreja eller häll på och syran kommer döda ogräset.
  • Majsmjöl – Precis som vinägern så häller du majsmjölet på ogräset och proteinet i mjölet stoppar grödorna från att gro.
  • Kokande vatten – koka upp vatten och häll på ogräset så dör det.

Dessa fungerar som ett mer miljövänligt alternativ om du inte vill använda kemiska bekämpningsmedel dock får du vara noga med vart du spejar eller häller även dessa så du inte råkar träffa blommorna och även dessa dör.

Fler artiklar inom samma ämne

Olika typer av vattenanalyser

Olika typer av vattenanalyser

När behöver jag utföra en vattenanalys? En vattenanalys är en viktig process för att utvärdera...