Kicka igång vårens trädgårdsfix!

mar 1, 2023 | Trädgård

Våren är den perfekta tiden att börja ta hand om din trädgård. Efter en lång och kall vinter är det äntligen dags att förbereda din trädgård för en ny säsong. Det finns många sätt att finna inspiration för hur man önskar att trädgården skulle se ut men det kan vara svårt att ta sig vidare. Nedan får du lite tips på hur du på bästa sätt kan gå från planering till genomförande och på så vis se din drömträdgård komma till liv. 

Planera din trädgård

Första steget i att rusta upp en trädgård och göra den till en botanisk dröm är så klart att ha en plan. Fundera på vad för känsla du vill skapa i din trädgård och vilka element som ingår i detta. Kanske är du en riktig blomfantast och vill plantera alla möjliga blommor på olika ställen. Eller kanske är du en person som älskar utrymmen för att kunna umgås och hålla i större tillställningar i din trädgård. Eller så kanske du helt enkelt vill ha lite av allt! Ingenting är ju omöjligt och bara din fantasi kan sätta gränser.

Att rita upp din vision på ett papper kan hjälpa dig att hitta vilka förutsättningar du har att jobba med och därefter kan du planera, beställa och börja arbeta. Skissa upp på ett ungefär hur din trädgård ser ut idag och var noga med att markera mått. Måtten kan kännas krångligt kanske men det är optimalt för att du ska kunna planera så noggrant som möjligt. Känns det lite för mastigt att skissa upp och göra en plan för hela trädgården så kan du dela upp den i olika sektioner som du arbetar dig igenom. På så vis kan du ägna en säsong åt gången åt en specifik sektion, så att du inte börjar med ett för stort projekt som inte hinner bli klart när vintern väl kommer.

Markarbeten

Oavsett vilken vision du har så kan det vara nödvändigt att utföra en del markarbeten innan du sätter igång men även som en del av upprustningen. Det kan vara så att du behöver vända på delar av gräsmattan om du vill skapa upp en riktigt härlig odling för att kunna komma åt all näring i jorden. Eller kanske behöver du flytta på ett träd eller bryta upp en gammal stengång. Inget av detta är omöjligt men oftast kan man behöva lite rejälare maskiner för denna typen av arbete. Ett bra tips kan då vara att hyra entreprenadmaskiner från ett entreprenadföretag. De hjälper dig genom hela processen så att markarbetet kan bli så bra som möjligt. 

Är du intresserad av att lägga en grus- eller stengång så kan du dessutom köpa bergkross hos en gruspark. Det kommer då laddade dump bilar hem till dig redo att lasta av det du behöver för att skapa en fantastisk och funktionell trädgård. De har ett varierat utbud av flera typer av bergkross som kan användas till olika ändamål. 

Så tveka inte denna sommaren, skapa upp en plan och skapa dina drömmars trädgård!

Fler artiklar inom samma ämne

Olika typer av vattenanalyser

Olika typer av vattenanalyser

När behöver jag utföra en vattenanalys? En vattenanalys är en viktig process för att utvärdera...