Förbereda trädgården inför vintern

dec 2, 2022 | Trädgård

Hur ska man förbereda trädgården inför vintern? Helst vill man ju inte att trädgården ska ta skada under vintern som sen kommer ta hela våren och kanske en bit in på sommaren för att fixa och återhämta. Vi har läst på och hittat lite tips på vad man kan göra för att få en så bra start på nästa års trädgårdsäsong som möjligt.

Börja med att räfsa upp löven från gräsmattan så den får både ljus och syre. Men släng inte de du samlat ihop utan lägg de i rabatterna så blir det ett perfekt skydd från snön när den kommer. Löven kommer också bli superbra näring för jorden när de förmultnar. Har du svårt att räfsa upp alla löv från gräsmattan kan du köra över dem med gräsklipparen så de blir mindre bitar och inte ligger i sjok.

Skörda de sista som du odlat och ta vara på de du kan innan odlingssäsongen stannar av helt. Det kan även vara en bra idé att höja klipphöjden när du gör en sista gräsklippning och släng gräsklippet i komposten med allt annat organiskt material så har du perfekt kompostjord till våren när du ska så odla nytt. Komposten blir på så sätt ett smidigt sätt att ta vara på trädgårds- och hushållsavfall. Vänte inte för länge bara så tjälen sätter sig och det blir svårt att gräva om den.

Se till att vinterförvara de växter som inte klarar av kylan. Glöm inte att de ändå behöver ljus och vatten. Diska dina tomma krukor och ställ dem på ett bra ställe samt upp och ner. Då undviker du att de frostsprängs när temperaturen sjunker ner under nollgradigt.

Har du en gräsklippare är det perfekt tajming för att lämna in den på service så den är servad och klar inför våren och nästa säsong dra i gång.

Så ta ett sista krafttag och ge din trädgård lite vinterkärlek så kommer den belöna dig med en bra start på vårens säsong.

Fler artiklar inom samma ämne

Olika typer av vattenanalyser

Olika typer av vattenanalyser

När behöver jag utföra en vattenanalys? En vattenanalys är en viktig process för att utvärdera...