Vad behöver du tänka på när du ska renovera?

aug 24, 2022 | Renovering

Först behöver du göra upp en planering över vilka delat av bostaden du vill renovera. Kanske också bestämma i vilken ordning arbetet ska göras och vad du tänker göra själv och vad du behöver ta in hantverkare för. Glöm inte att sätta en realistisk tidsplan också så du inte blir besviken när något tar lite längre tid än vad du hade hoppats på.

Där efter kan du börja arbeta fram och sätta en budget för renoveringen. Beroende på omfattningen kan det lätt springa i väg i kostnader och därför kan det vara skönt att i förväg uppskatta vad slutsumman kommer sluta på. Ska du renovera flera delar av bostaden kan de vara en idé att göra en budget för varje rum exempelvis. Utrymmen så som badrum och kök blir ofta större utgiftsposter medan sovrum kanske blir lite billigare. Räkna även med oväntade kostnader, för ofta brukar det uppstå saker som behöver lösas som man inte kunde förutsätta även om du skulle vara utbildad snickare. Har du tagit höjd för den typen av situationer behöver du inte kompromissa bort något annat du verkligen ville ha.

Att välja material kan vara svårt och kännas hopplöst ibland. Men gör du ett bra grundarbete i denna fas kan du både spara pengar och göra en bra investering. Tänk på att du ska trivas, med den färgen eller materialet du väljer, under ett antal år och behöver därför vara hållbara och av bra kvalitet. Även om du precis köpt din bostad är det inte omöjligt att du en dag kommer sälja den och då kan dessa valen påverka ett eventuellt slutpris.

Om du väljer att anlita hantverkare till delar av renoveringen är de något du behöver sätta dig ner med och jämföra olika företag inom respektive område. Kunskap, priser och tid är några faktorer som kan skilja sig rätt mycket åt. Ni behöver komma överens om ett pris så du vet vad det kommer att kosta, se till så ni har samma bild av hur lång tid det kommer ta samt hur slutprodukten kommer se ut. Till sist är det alltid bra att upprätta ett avtal för bådas trygghet och så det finns dokumentation.

Att renovera kan vara svårt och det kräver en del men om du är smart i dina val och planerar lite i förväg kan du enkelt minska risken för tråkiga störningar som kan uppstå. Hoppas vi kunde ge dig lite tips på saker du behöver tänka på.

Fler artiklar inom samma ämne