Konsten att välja rätt elavtal

okt 27, 2022 | Hushållstjänster

Att välja elavtal kanske inte är det enklaste. Vilken elbolag ska man välja och vilken typ ska man välja? Ska man ha rörligt avtal eller bundet avtal, eller kanske till och med en mix? Sedan om man ska binda ett elavtal hur länge ska man då binda det?

Sedan finns det så klart många andra faktorer som spelar roll. Vill ha närproducerad el? Vill man ha miljömärkt el? Eller vill man bara ha ett så billigt elpris som möjligt. Idag så verkar spotpriset på el ligga på mellan 65-72 öre per kw/h. Vad innebär spotpris kanske du undrar? Jo det är det pris som elbolagen köper in el för. Sedan lägger elbolagen på sitt täckningsbidrag samt olika avgifter, så får vi det som sedan är konsumentpriset.

Fastpriset i Sverige ligger i dagsläget mellan 200-700 öre kw/h beroende på vilket elområde man bor i. Detta kan innebära stora skillnader i månadskostnaden om du bor i norr eller söder. Om ditt boende förbrukar 1000 kw/h per månad så innebär det att man får betala mellan 2000-7000kr i månaden bara för elen. Det kan med andra ord vara väldigt ekonomiskt att titta på sätt att minska sin elförbrukning.

Vill man välja ett mer miljövänligt alternativ samtidigt som man får rättvisa elpriset skulle vi rekommendera att man tar en titt på Tranäs Energi. De jobbar väldigt mycket för att minska det avtryck som deras elproduktion gör, både för miljön i stort men även för närmiljön där elen produceras. Du kan läsa mer om elavtal på Tranås Energis hemsida.

 

Fler artiklar inom samma ämne

Hemstädning av en villa

Hemstädning av en villa

Att hålla sin villa ren och välskött är viktigt för både hälsa och trivsel. En ren villa skapar en...

Skruvar i hemmet

Skruvar i hemmet

En komplett guide till olika typer av skruvar som är bra att ha hemma   Att ha en samling av...