Tips när du ska inreda balkongen

dec 5, 2022 | Heminredning

Balkongen är ofta ett bortglömt utrymme men med rätt inredning kan det bli ett extra rum som går att kunna nyttja året om. För vem säger att man inte kan sitta på balkongen under vintern. Med rätt detaljer och inredning kan du få många fina dagar och kvällar på balkongen.

Belysning

Belysning är en stämningsfull detalj som kommer skapa både mysfaktor och som lyser upp när ni sitter ute en sen sommarkväll och skymningen börjar falla på. Klassiskt är att köpa en ljusslinga och vira den runt balkongräcket men det finns fler sätt att skapa ljus. Har du tak kan du hänga upp lampor eller slingor och få en ”stjärnhimmel”. För extra mysfaktor är det fint att även hänga upp tyg i taket eller på väggarna. Enkla gardiner i olika material funkar toppen men kolla så lamporna inte ligger emot tyget och blir för varmt så de börjar att brinna.

Har du möjlighet är det även fint att hänga ljusslingor längs väggarna eller så sätter du upp en stång i varje hörn och virar en slinga med lampor runtom. Bara fantasin som sätter gränser. Har du inget eluttag på balkongen som du kan sätta en elkontakt i kan du med enkelhet använda lampor eller ljusslingor med solcellsfunktion.

Blommor på balkongen

Skapa en miniträdgård med fina blommor och kryddor som doftar ljuvligt. Det finns många möjligheter, det gäller bara att veta vilka typer av växter som kommer trivas på just din balkong. Vad som avgör här är om du har mycket sol eller skugga på din balkong så köp blommor och växter efter rätt förutsättning och du kommer lyckas med din oas och balkongodling. Det finns även jättefina växthus varianter son du kan ställa ute och sen ha inomhus på vintern och fortsätta din odling.

Saker du kan odla utan problem på balkongen är potatis, smultron/jordgubbar, bärbuskar och fruktträd. Potatisen kan du enkelt odla i en hink och fruktträden väljer du bara en mindre variant som inte blir så hög och får plats på balkongen. Har du odling som växer på höjden behöver du stötta upp med snören eller en spaljé så exempelvis dina gurk- och tomatväxter kan slingra sig upp.

Tips: Gemensamt för alla växter oavsett sol eller skugga är att använda krukor och odlingskärl som har ett hål i botten som överskottsvatten kan ringa ut genom. Gärna till ett fat så grannen inte får allt vatten droppande ner på sin balkong.

Möbler och textilier

Det finns en uppsjö av olika balkongmöbler och allt beror på vad eller hur mycket du får plats med. Men glöm inte att tänka utanför boxen och använd möbler och inredning som kanske inte är det traditionella valet. Exempelvis en hängmatta, gå lika bra att sätta upp på balkongen som i trädgården. Flytta även ut textilier så som kuddar och filtar som gör det ännu mer mysigt att sitta kvar ute.

Tips: Om du vill höja känslan ännu mer ska du välja bort mattor och golv i plastmaterial. Satsa i stället på ett trägolv som både är vackert och ser bättre ut samt trasmattor som gör att det kommer skapa mer liv och en varmare känsla på balkongens helhet.

Använd balkongen även i vinter

När man pratar om balkonger går tankarna automatiskt till sommarmånaderna men det går lika bra att nyttja platsen på vintermånaderna. Är ju synd att inte använda balkongen och bara låta den stå orörd på vintern. På vintern får vi dock färre soltimmar och mörkret kommer tidigt på kvällarna. Därför blir belysningen extra viktig så den kan lysa upp i vintermörkret. Köp en timer som du kopplar ljusslingan i så slipper du manuellt sätta i kontakten när du vill ha tänt slingan. Många timers har funktioner som exempelvis känner av skymning/gryning och tänder och släcker sig själv. Enkelt och smidigt tillbehör.

För att skapa stämningen och behålla årstidens känsla kan du med fördel använda granris. Vira runt räcket samt lägg på golvet för att pynta och ge en härlig grön miljö även på vintern. Har du möjlighet är det även fint att sätta en julgran på balkongen. Dock lämpar sig de bäst på inglasade balkonger eller där temperaturen inte går under nollan. Vattnet får nämligen inte frysa för då kommer stammen frysa och granen kommer inte överleva.

Tips: Vill du vara på den säkra sidan kan du köpa en bordsgran som står i kruka och som du kan plocka in om temperaturen skulle krypa ner under nollan.

 

 

Fler artiklar inom samma ämne